Jak to vidí manžel celiatičky – naše začátky s dietou

 

Jak jsem poznal ženu mého života s bezlepkovou dietou…

Před několika lety jsem v práci, při rozjezdu nového firemního projektu poznal sympatickou kolegyni Páju, o které jsem tehdy samozřejmě vůbec netušil, že se později stane moji ženou a ani to, že je celiak. Bezlepková dieta mi tehdy nic neříkala, možná jsem něco málo občas zaslechl o módní dietě bez lepku pro sportovce, ale to byla asi tak vše.

Po několika letech od prvního setkání, jsem se s Pájou do sebe zamilovali a tím začalo moje nové poznávání života bez lepku. V Brně, odkud pocházím a kde jsem v té době žil, již tehdy naštěstí byla a dodnes je skvělá restaurace La Strada, kde jsme s Pájou strávili několik obědů, vždy si dává její milovanou pizzu a tam také začaly moje první otázky…

Co to znamená bez lepku? Nesmíš jíst mouku a pečivo? Co se stane, když bys snědla lepkový rohlík? A tak dále…

Rychle jsem pochopil, že to není legrace a je nutné opravdu 100% dietu dodržovat a o to více mne začalo zajímat, jak se takto dá také jíst a vařit si doma sám pro nás dva, přirozeně bezlepkově…

Po pár měsících jsme s Pájou začali společně žít v Praze, kam jsme se vydali za společnou budoucností a tím také začalo naše opravdové bezlepkové manželství.

Díky speciálnímu pekařství u pana Michalíka v Ostravě jsme pravidelně kupovali skvělé čerstvé bezlepkové pečivo, které jsme měli v mrazáku, díky Globusům jsme vždy měli čerstvou bezlepkovou šunku či salám, doplnili jsme bezlepkové těstoviny a bezlepkovou mouku a vše ostatní vlastně kupujeme dodnes bez jediné myšlenky na lepek. To ostatní jsou všechno přirozeně bezlepkové potraviny jako maso, rýže, brambory, zelenina či ovoce..

Pája není milovník vaření, takže u nás vařím já. Před naším seznámením jsem fanouškem vaření také vůbec nebyl, ale ta touha uvařit pro mou milovanou ženu cokoliv bezlepkového co si x let nemohla dát a vždy jen smutně zamáčkla slzu, když např. viděla hamburger, zmrzlinu v kornoutku, byla prostě obrovská výzva. Neskutečnou odměnou je pak úsměv a radost mojí ženy.

Vařit bezlepkově je vlastně o důsledné znalosti a kontrole vhodných potravin, hlavně jejich složení a způsobu výroby.

Dnes je pro nás bezlepkové vaření již automatickou samozřejmostí, snažíme se vařit zdravá, přirozeně bezlepková jídla a při problémech hledáme řešení. Ta spokojenost a radost mé ženy stojí za to.

Pavla Vítková
Jsem šťastná celiatička. Bezlepkovou dietu dodržuji 10let a inspiruji také ostastní celiaky k naplněnému životu. Život bez lepku se stal mým životním stylem a ráda motivuji i ostatní, jak prožívat život bez lepku s radostí a lehkostí. Můj příběh si přečtěte zde >>