Objevování obchodů s bezlepkovým sortimentem – mé začátky

Co mám jíst? Kde to mám nakoupit? Co je bezlepkové? Jak takové potraviny poznám? To byly mé první otázky ohledně bezlepkových potravin, když jsem bezlepkovou dietu začínala držet.

Dnes již existuje řada obchodních řetězců, obchodů se zdravou výživou, bezlepkových pekáren, specializovaných prodejen, kde lze jednoduše bezlepkové potraviny nakoupit. Ne každý z nás má však takovou prodejnu za rohem nebo v blízkosti svého bydliště či práce.

Když mi před 10lety zjistili celiakii, ihned jsem si koupila domácí pekárnu na pečení chleba a myslela si, že si pečivo budu doma péct sama. Což moc nedopadlo. Chleba byl velmi často uvnitř nedopečený a druhý den se již nedal jíst. V obchodech jsem pročítala každé složení, prohledávala internet s tipy, co je možné jíst a kde lze potraviny bez lepku zakoupit.

Začátky však byly hrozné! 

Pečivo vůbec nechutnalo tak skvěle jako lepkové, výběr byl všude malý, sladkosti bez lepku se pomalu nedaly jíst a cítila jsem se možná trochu omezeně. Hledala jsem však možnosti. Postupně jsem objevovala další a další prodejny v mém okolí, které bezlepkový sortiment nabízí. Pocházím ze Severní Moravy a ve větších městech jako je Opava a Ostrava bylo možností čím dál více. Zároveň se sortiment bezlepkových produktů rok co rok zvětšuje a také dnes již téměř každý obchod má ve své nabídce něco bez lepku.

V Opavě jsem nejdříve objevila prodejnu se zdravou výživou, kde jsem si chodila pro balený chleba od polské firmy. Byl chuťově dobrý, jeho drobivost ale byla šílená, byl také hrozně suchý. V opavském Globusu jsem objevila uzeniny bez lepku a tím se bezlepková nabídka neustále rozšiřovala. Po škole jsem nastoupila do práce v Ostravě, kde jsem po nějaké době, nedaleko mé práce, našla Bezlepkovou pekárnu pana Michalíka. To byl ráj.  Šíře jejich nabídky byla ohromující.  Začala jsem si každý den chodit pro čerstvé pečivo a na víkend si kupovala pečivo do mrazáku.

V roce 2014 jsme se s manželem odstěhovali do Prahy a tam začalo mé další prozkoumávání města a jeho možností. Bezlepkovou prodejnu jsem ale v té době bohužel nenašla žádnou a tak jsem si téměř každý týden vozila pečivo z Ostravy od pana Michalíka do Prahy, kde jsme jej zamrazili a během týdne postupně rozpékali. V Praze jsme taky často jezdili do Globusu na běžné nákupy. Později jsem náhodou narazila na Babiččinu spíž, kde jedna milá paní peče bez lepku.

No a později jsme se přestěhovali do Brna, což je super místo pro celiaky. Velmi rádi jsme chodili do restaurace La Strada, která nabízí mou milovanou bezlepkovou pizzu a také těstoviny. Obsluha byla dobře informována a vždy milá. V Brně funguje také specializovaná prodejna na bezlepkové potraviny Smajlík. Dnes má již 2 provozovny. I zde jsme si oblíbili místní Globus.

Postupně se do všech 3 největších českých měst přistěhoval obchod „Svět bez lepku“. Ve všech těchto městech už nyní mají min. 2 provozovny.

Nyní jsme se vrátili na Opavsko a já na Bezlepkovou pekárnu pana Michalíka, který neustále vymýšlí novinky a výběr pečiva je úchvatný a také na Svět bez lepku, který nabízí stejně jako brněnský Smajlík párek v rohlíku, nedám dopustit. 😊 Celiaci pochopí, jaká je to bomba. 😊 A v neposlední řadě Globus, který svým širokým sortimentem bezlepkových výrobků a uzenin usnadňuje život nám všem bezlepkářům.

Před pár lety jsem na Facebooku založila skupinu „Bezlepková dovolená“, kde si s ostatními celiaky sdílíme tipy o bezlepkovém stravování a nakupování v cizině i u nás. V této skupině si navzájem doporučujeme a radíme ohledně bezlepkového cestování. Všichni jste srdečně zvaní. Do skupiny se můžete prokliknout zde: Bezlepková dovolená.

 

Pavla Vítková
Jsem šťastná celiatička. Bezlepkovou dietu dodržuji 10let a inspiruji také ostastní celiaky k naplněnému životu. Život bez lepku se stal mým životním stylem a ráda motivuji i ostatní, jak prožívat život bez lepku s radostí a lehkostí. Můj příběh si přečtěte zde >>