Náš první domácí kváskový bezlepkový chléb

Domácí pečení chleba pro mě znamená návrat k tradicím, k našim kořenům. Naše babičky si pekly chleba doma a já bych se k tomu ráda vrátila.

Asi před 3lety jsme s manželem navštívili kurz Pečení bezlepkového kváskového chleba od Gábi Hradecké. Z kurzu jsme byli oba nadšení a chtěli se vrhnout na pečení. Po kurzu jsme však zapomněli kvásek 400km daleko, u mých rodičů a tak z pečení sešlo.

Uteklo hodně času a my se s manželem k tématu pečení domácího chleba sem tam vraceli. Všechno má svůj čas a já nyní zavnímala, že bych si měla napsat Gábi o kvásek. Kvásek si můžete založit doma svůj, čím starší však je, tím je pro chleba lepší. No a Gábi má bezlepkový kvásek starý již několik let. Tento týden kvásek dorazil a já se dnes vrhla na pečení chleba.

Na pečení poctivého kváskového chleba je potřeba zarezervovat si více času. Pečení chleba je totiž rozděleno na několik fází.

Nejdříve je potřeba nachystat kvásek. Do kvásku se přidává mouka a voda. Kvásek se pak nechává 12hod. odstát. Proto je dobré si jej připravit večer, abychom se hned ráno mohli vrhnout na další kroky.

Po 12 hodinách se ke kvásku přidají další přísady podle receptu. Já dnes přidala různé mouky, sůl, kmín, sádlo, psylium a další suroviny. Poté se vypracuje těsto, které se nechá 1-3 hodiny odležet.

Dále se tělo znovu prohněte a rukama vytváříme bochník chleba, který pak vložíme do ošatky. Můžeme si zvolit buď oválný, nebo kulatý tvar. V této ošatce pak těsto opět pár hodin kyne. Já jej nechala kynout v lednici, protože jsem potřebovala odjet. Kvásek mi tak v lednici kynul 6 hodin.

 

 

Nenechejte se však splést, v ošatce se pak chleba nepeče. V ošatce jen kyne a získává tvar. Do kůrky se také otlačí vroubky ošatky.

Po tomto vykynutí se chleba vkládá do rozpálené trouby s vodou. Peče se pak asi 45 minut. Po domě to všude krásné voní. Jakmile jsem vytáhla chléb z trouby, hned jsme měli chuť se na něj vrhnout. Chléb však musí min.2-3 hodiny chladnout. Takže teď čekáme, až čas uběhne. 🙂

Řeknu Vám, jsem na sebe pyšná. Je to krásný pocit upéct si domácí chléb vlastníma rukama. Taky mám pocit, že k vytváření pocitu tepla domova pečení chleba bezesporu patří. <3

Nemůžu se dočkat dalšího pečení.

Pokud se i Vy rozhodnete připravit si domácí chléb, přeji mnoho zábavy.

 

 

Pavla Vítková
Jsem šťastná celiatička. Bezlepkovou dietu dodržuji 10let a inspiruji také ostastní celiaky k naplněnému životu. Život bez lepku se stal mým životním stylem a ráda motivuji i ostatní, jak prožívat život bez lepku s radostí a lehkostí. Můj příběh si přečtěte zde >>