Zajímají Vás otázky týkající se bezlepkové diety?

Je řada otázek, která nám, celiakům, nedají spát. Proto jsme si s technoložkou a hygieničkou potravin, Luckou Papežovou, pro Vás připravily rozhovor o přípravě bezlepkových potravin a jídel z pohledu legislativy a provozu poskytovatelů služeb.

Lucky jsem se ptala na otázky, týkající se označení bezlepkových jídel, na jejich přípravu nebo např., jak se připravuje deproteinovaný pšeničný škrob.

Ptala jsem se i na tyto otázky:

Jaké výrobky mohou být označeny jako bezlepkové?

Jakou legislativou se toto označení u nás řídí? A je platné jen u nás, nebo v celé EU?

Patří lepek mezi alergeny?

Musí být lepek ve složení potravin uvedený?

Kolik lepku může potravina obsahovat, aby mohla být označena jako bezlepková?

Jaké jsou možnosti označení bezlepkového výrobku? Musí to být přeškrtnutý klas, nebo to může být i slovně napsáno?

Jak probíhá kontrola bezlepkovosti bezlepkových potravin?

Co znamená „Může obsahovat stopy lepku“?

Jaké jsou podmínky pro přípravu bezlepkových potravin ve výrobnách, restauracích a bistrech?

Jaká ečka obsahují lepek?

A další zajímavé otázky!

Zajímají Vás odpovědi z pohledu odborníka?

Na rozhovor se můžeme podívat zdarma zde: Rozhovor s technoložkou potravin.

Pavla Vítková
Jsem šťastná celiatička. Bezlepkovou dietu dodržuji 10let a inspiruji také ostastní celiaky k naplněnému životu. Život bez lepku se stal mým životním stylem a ráda motivuji i ostatní, jak prožívat život bez lepku s radostí a lehkostí. Můj příběh si přečtěte zde >>